Presentatie De mooiste avonturen van Prins Bernhard

29 March 2024

29 maart vanaf 5 uur komt Bernhard Willem Holtrop de nieuwe uitgave van 'De mooiste avonturen van Prins Bernhard' presenteren bij Lambiek. Kom dit heuglijke feit met ons vieren onder het genot van een drankje!

Willem is zonder twijfel een van de meest invloedrijke cartoonisten van Nederland. Al in 1966 werd hij gearresteerd voor het tekenen van een spotprent van koningin Juliana als prostituee. Die bekrompenheid dwong hem in 1969 te vertrekken naar Parijs, waar cartoonisten en hun spotprenten meer gewaardeerd werden, en er bovendien meer te bespotten was! En vanuit "la belle France" is hij nu nog steeds bezig om de wereld de waarheid te tonen met zijn machtige pen.

Vanaf 1976 publiceerde het weekblad De Nieuwe Linie een reeks cartoons van Willem over prins Bernhard, maar toen in 1977 daar een bundel van verscheen, weigerden de meeste tijdschriften daar ook maar iets over te zeggen. Nederland bleek nog steeds te bekrompen!

Bijna 50 jaar later durven we het eindelijk toe te geven, prins Bernhard was misschien niet zo tof! Hij was lid van de NSDAP, hij was corrupt en hij was vaak een remmende kracht voor positieve verandering. En Willem kaarte dit allemaal al lang geleden op niet mis te verstane wijze aan. Kom dus vooral delen in zijn wijsheid, en zijn absolute weigering om zich tegen te laten houden door 'beschaafde' mensen!

Voor het volledige verhaal van Willem, bezoek onze Comiclopedia: https://www.lambiek.net/artists/w/willem.htm